18 декември 2014 г.

Щолен

И вторият ми опит с щолен беше успешен. Дори мога да кажа много успешен. Този път заложих на класиката с бяло брашно. От дозата направих 2 щолена като единия прибрах, както си му е редът, във фолио и найлонов плик, а другия беше за консумация веднага. Казвам ви, и да не го изчакате няколко дни или седмици изобщо няма да сбъркате. Може спокойно да си го приготвите в деня на консумация. Той и без друго си е ароматен и гарантирам е по-вкусен от този в магазина.


Необходими продукти:

3/4 ч. ч. светли стафиди
1/2 ч. ч. сушени червени боровинки
1/2 ч. ч. сушени кайсии
1/3 ч. ч. ром
200 г разтопено масло (изстинало) и допълнително за намазване
1/2 ч. ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
3 до 3 1/2 ч. ч. бяло брашно
1 пакетче суха мая
1/4 ч. л. кардамон
1/2 ч. л. индийско орехче
1/4 ч. л. джинджифил
1 ч. л. канела
1/2 ампула ванилова есенция
1/2 ампула бадемова есенция
200 г марципан
4-5 с. л. пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. В купа смесваме стафидите, червените боровинки, нарязаните на четвъртинки кайсии и рома и оставяме така за през ноща.

2. В друга купа сипваме топлото мляко и маята и оставяме да се активира.

3. В голяма купа смесваме брашното, захарта и подправките. В средата правим кладенче и изсипваме млякото с маята и разтопеното масло. Омесваме меко тесто и добавяме предварително отцедените от рома плодове и портокаловите корички. Омесваме добре и оставяме покрито с кърпа да удвои размера си.

4. Когато тестото е готово го разделяме на 2 равни части. Всяка част оформяме с пръсти в овална форма. По средата по дължина поставяме марципана и вземаме единия край на тестото и го загъваме към другия. Местим в тави покрити с хартия за печене и оставяме да удвоят обема си отново.

5. Печем на 180 градуса (160 с обдухване) до суха клечка.

6. Още горещия щолен мажем обилно с разтопено масло и веднага го поръсваме обилно с пудра захар. Оставяме да изстине и прибираме в алуминиево фолио, а след това и в добре затворен найлонов плик. Съхраняваме така на тъмно и хладно (но не в хладилника) до Коледа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...