Тази година за Коледа реших да приготвя щолен. Е, точно този няма да издържи до тогава и ще забъркам още един тези дни, за да може да поседи известно време в шкафа и да си поеме всички аромати до празника. По принцип щоленът се приготвя до 40 дни преди Коледа и се съхранява увит в алуминиево фолио затворен в найлонов плик или кутия. Прави се, за да може тестото да поеме добре всички аромати, които са в него - на канела, джинджифил, кардамон, захарни плодове, ром, бадеми. Престоявайки всички тези аромати се смесват, за да се получи една експлозия на вкусове в навечерието на празника. Чакането определено си заслужава.
Та, тази година реших да си приготвя щолен сама, не да си купувам готов от магазина. Тук преимуществата са много - слагам в тестото каквито сушени плодове предпочитаме в къщи, любимите ни подправки, хубаво масло, яйцата не са на прах, а истински, ползвам предпочитано от мен брашно или микс от брашна. И разбира се, не на последно място - не съдържа консерванти и разните му там "Е" добавки.
Дълго се рових в интернет и прочетох десетки рецепти за щолен (повярвайте списъкът е безкраен). Не се спрях на нито една и затова направих своя. Реших да смеся бялото брашно с такова от лимец и се получи наистина добре. Но ако нямате или не обичате лимец, просто сменете брашното от лимец с друго или използвайте само бяло. И така, ето я и рецептата.