Ежедневно изпадам в дилемата "Какво ще ядем за вечеря?". Веднъж седмично ядем спагети с кайма и доматен сос (нещо като традиция ни е), но този път реших да разнообразя. Изрових една готварска книга с гръцки рецепти и се спрях на рецептата за пастицио. Е, не го направих точно според рецептата. Добавих малко подправки според нашия вкус и се получи много добре.
Името на това ястие произлиза от италиански и означава "смесица". Ястието е популярно в цялото средиземноморие и най-вече в Гърция и Кипър. Гръцката версия на ястието се състои от 3 пласта - най-отдолу макарони, по средата плънка от месо и най-отгоре сос Бешамел или Бешамел със сирене.
Рецептата се изпълнява на няколко етапа - сваряване на макароните, приготвяне на плънката, приготвяне на соса, сглобяване и запичане. Честно казано си е голяма играчка, цапат се много съдове, но пък не отнема много време, така че не се плашете.
Необходими продукти:
- за пастата
1/2 пакет макарони "Пене" (или някакви тръбички)
3 яйца
30 г настърган Пармезан
сол
зехтин
- за плънката:
500 г кайма (аз ползвам смес)
2 глави лук
400 г доматен сос
1/2 ч. л. канела
1/4 ч. л. индийско орехче
сол
черен пипер
1 яйце
- за соса:
90 г масло
1/2 ч. ч. брашно
2 ч. ч. мляко
50 г настърган Пармезан
2 жълтъка
2 с. л. хлебни трохи
Начин на приготвяне:
- приготвяне на макароните:
1. В подсолена вода с малко зехтин сваряваме макароните до готовност ал денте.
2. Изцеждаме сварените макарони от водата и ги смесваме с леко разбитите яйца и сиренето Пармезан.
- приготвяне на плънката:
1. В малко зехтин задушаваме ситно нарязания лук. Към него прибавяме каймата и запържваме докато каймата стане на трохи.
2. Към каймата добавяме доматения сос и подправките и оставяме да поври.
3. Когато сосът е готов към него добавяме едно леко разбито яйце и разбъркваме добре.
- приготвяне на соса:
1. В дълбок съд разтопяваме маслото и постепенно прибавяме брашното при непрекъснато бъркане.
2. Към маслото и брашното сипваме постепенно млякото и бъркаме непрекъснато докато се получи еднородна смес.
3. В готовия сос изсипваме сиренето Пармезан и жълтъка.
- сглобяване на ястието и запичане:
1. В намазнена тава изсипваме макароните и изравняваме. Върху макароните изсипваме плънката от кайма равномерно, а върху плънката разпределяме соса равномерно. Върху соса равномерно поръсваме с хлебни трохи.
2. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна докато се запече соса. Преди да сервираме оставяме ястието да се охлади за 10 - 15 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар