Наближават празниците и в къщи тече трескава подготовка. Всъщност в къщи освен нашите християнски празници празнуваме и еврейските празници, тъй като мъжът ми е от Израел. В този ред на мисли в момента освен за коледните празници се подготвяме и за Ханука. Два от най-големите и светли празници и за двете религии предстоят и трябва да се подготвим подобаващо. Затова започнах рано тази година с подбора на рецептите. В настоящата публикация ще ви предстява рецепта за кексчета и как да им направим коледна украса. Сигурна съм, че децата (а и не само те) ще се влюбят в тях.
Необходими продукти:
- за кексчетата
1/2 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. мед
1/2 ч. ч. олио
1/2 ч. ч. черен чай (студен)
3 яйца
2 ч. ч. брашно
1/2 с. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сода
1/2 ч. л. канела
щипка джинджифил
1 ябълка (почистена и настъргана)
1 с. л. масло
1 1/2 с. л. захар
1/4 ч. л. канела
- за масления крем
110 г меко масло
225 г пресята пудра захар
1 ванилия
2 с. л. мляко
1 с. л. какао
1 с. л. вряла вода
- за украсата
захарни пръчици
солети - претцел
шарени бонбони (червени бонбони M&M, желирани бонбони Ментина с портокал)
шоколадови парченца (кафяв и бял шоколад)
Начин на приготвяне:
- приготвяне на кексчетата:
1. В касерола разтапяме маслото, в което сипваме 1 и 1/2 с. л. захар, 1/4 ч. л. канела и настърганата ябълка и задушаваме на котлона за 5 минути. Когато е готово оставяме настрана да изстине.
2. В купа разбиваме яйцата, захарта, меда, олиото и чая. Към тях добавяме бакпулвера, содата, канелата, джинджифила и брашното. Когато тестото е готово добавяме и предварително приготвената ябълка и разбъркваме добре.
3. Разпределяме тестото във форма за мъфини и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса.
- приготвяне на масления крем
1. В чашка разтваряме 1 с. л. какао с 1 с. л. вряща вода и оставяме настрана да изстине.
2. Разбиваме маслото до пухкаво и след това към него добавяме пудрата захар, ванилията и млякото и разбиваме на крем.
3. Разделяме кремът на 2 равни части и към едната от тях добавяме разтвореното какао и разбиваме добре, за да получим шоколадовия крем.
- украсяване на кексчетата
Масленият крем е чудесен за украса на торти и кексчета. С него се работи лесно, както с шпатула, така и с шприц или сладкарски пош. Можем да го оцветяваме в желани от нас цветове със сладкарски бои и какао. Можем да му добавяме различни аромати с есенции или пък с настъргана портокалова или лимонена кора. Тук конкретно ще обясня как да направите ефектни коледни кексчета, но с това идеите не се изчерпват. Оставете въображението ви да твори, набавете си различни шарени захарни пръчици, бонбони, шоколадови парченца и се отдайте на музата си.
* Как да направим кексче снежен човек
1. Намазваме кексчето с бял маслен крем. За по-добър снежен ефект, след като намажем кексчето с крем можем да го поръсим със ситна кристална захар или кокосови стърготини и тогава правим останалата украса.
2. Поставяме 2 по големи кафеви шоколадови парченца за очи.
3. Поставяме няколко по малки шоколадови парченца за уста.
4. Поставяме и един оранжев конусовиден бонбон за нос.
* Как да направим каксче еленче
1. Намазваме кексчето с шоколадов маслен крем.
2. Поставяме 2 бели шоколадови парченца за очи. На тях с клечка за зъби поставяме по една точка разтопен кафяв шоколад или разтворено на гъста каша какао.
3. За нос поставяме червен кръгъл бонбон M&M. Като опция може червеният бонбон да бъде залепен с маслен крем за малка кръгла или овална бисквитка и след това поставен върху кексчето.
4. За рога поставяме 2 солети претцел.
Няма коментари:
Публикуване на коментар