Едно от нещата, които традиционно присъстват на българската трапеза по Коледа са меденките. Рецепти, разбира се, много. Аз обаче все не бях доволна от резултата. Накрая просто направих своя. В началото за малко да се откажа, тъй като тестото стана леко ронливо и имах сериозни притеснения, че няма да става за разточване. Притесненията се оказаха излишни. Тестото се разточи добре, фигурките се режеха много добре и не се разваляха и най-важното имам одобрението на мама. Каза "Това тесто е сполучливо" :) А ето ги и меденките на Кети.
Необходими продукти:
- за тестото:
3 ч. ч. брашно
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. сода бикарбонат (равна)
2 ч. л. канела
1/4 ч. л. джинджифил
1/4 ч. л. карамфил
1/4 ч. л. индийско орехче
1/2 ч. ч. меко масло
1/2 ч. ч. захар
1 яйце
2/3 ч. ч. течен мед
- за глазурата:
1 белтък
1 ч. л. лимонов сок
1 - 1 1/2 ч. ч. пудра захар
сладкарски бои
захарни пръчици и фигурки (за украса)
Начин на приготвяне:
- на тестото:
1. В купа смесваме брашното, солта, содата и подправките.
2. В друга купа с миксер разбиваме маслото и захарта докато станат на пухкав крем. След това добавяме меда и яйцето и разбиваме до хомогенна смес. Постепенно добавяме и брашното и омесваме меко нелепкаво тесто.
3. Тестото разделяме на 2 топки, които увиваме в найлоново фолио и прибираме в хладилника за поне два часа. Аз моето тесто го оставих цяла нощ така.
4. Разточваме тестото върху леко набрашнена повърхност с дебелина около 0.5 см и изрязваме желаните формички.
5. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса докато долните краища на меденките леко почервенеят. Вадим от фурната и оставяме около минута да се охладят, след което преместваме меденките върху решетка да се охладят напълно.
- на глазурата:
1. В купа пресяваме пудрата захар.
2. В друга купа леко разбиваме белтъка с лимоновия сок. Постепенно прибавяме от пудрата захар и разбъркваме добре. Добавяме пудра захар докато получим консистенция, при която като капнем върху глазурата капката остава на повърхността за няколко секунди.
3. След като глазурата е готова разпределяме в купички и оцветяваме с различни бои като прибавяме по малко количество от боята до получаване на желания цвят.
4. Нанасяме глазурата върху меденките с пош или с лъжичка и украсяваме със захарни пръчици, фигурки и топчета.
- на глазурата:
1. В купа пресяваме пудрата захар.
2. В друга купа леко разбиваме белтъка с лимоновия сок. Постепенно прибавяме от пудрата захар и разбъркваме добре. Добавяме пудра захар докато получим консистенция, при която като капнем върху глазурата капката остава на повърхността за няколко секунди.
3. След като глазурата е готова разпределяме в купички и оцветяваме с различни бои като прибавяме по малко количество от боята до получаване на желания цвят.
4. Нанасяме глазурата върху меденките с пош или с лъжичка и украсяваме със захарни пръчици, фигурки и топчета.
5. Оставяме меденките за няколко часа докато им изсъхне глазурата. Прибираме в кутия и ги забравяме за една седмица, за да поемат ароматите на подправките.
Няма коментари:
Публикуване на коментар