Страници

Pages

27 септември 2014 г.

Гефилте фиш

Гефилте фиш е традиционно еврейско ястие, което се приготвя за посрещането на Рош Ашана (еврейската нова година). И по-специално това е традиционно ястие за евреите от Европа. По традиция трябва да има риба на празничната вечеря. И дори, ако трябва съвсем да се спази традицията, би трябвало да се ядат глави на риба, защото едно от пожеланията за новата година гласи "Нека следващата година сме главата, а не опашката". Названието идва от идиш и означава пълнена риба. Има много начини за приготвянето й, но този е един от най-често срещаните. По същество ястието представлява варени кюфтета от сладководна риба, най-често шаран. Рецептата по-долу е тази, която моята свекърва приготвя всяка година. 




Необходими продукти:

- за кюфтетата

1 кг филе от шаран без кожа
2 глави лук
2 твърдо сварени яйца
2 яйца
1/3 - 1/2 ч. ч. брашно
1 ч. л. черен пипер
2 с. л. захар
сол (на вкус)

- за бульона

2 л. вода
2 глави лук (нарязани на шайби)
2 моркова (нарязани на шайби)
3 с. л. захар
1/4 ч. л. бял пипер
сол (на вкус)
главата на рибата (ако имаме)
гръбнака на рибата (ако имаме)


Започваме с приготвянето на сместа за кюфтетата като в блендер или през машинка за мелене на кайма смиламе заедно филето, двете глави лук и двете сварени яйца. Към тях след това прибавяме двете сурови яйца, подправките и брашното. От получената смес оформяме кюфтета, които варим в следния бульон - в два литра вода слагаме нарязани на шайби два моркова и две глави лук, захар, сол и бял пипер, и разбира се, не на последно място главата на рибата и гръбнакът (от тях се получава желираният бульон). След като заври бульонът намаляме котлона и пускаме кюфтетата вътре. Така врат около час и половина, два. 

Ястието се сервира студено с лютив сос "Хазерет" и желиралия се вече бульон (ако имаме). 

Няма коментари:

Публикуване на коментар