Страници

Pages

4 септември 2014 г.

Прасковен сладкиш с канелена глазура

Лятото почти свърши, а с него и сезонът на любимият ми плод - прасковите. Всяка година само чакам да дойде август месец, когато любимият ми сорт ароматни, сочни праскови зреят. Толкова ги обичам, че има е имало дни, в които основно съм си хапвала само праскови. Отдавна си мисля да направя и сладкиш с праскови. Наскоро публикувах рецепта за сладкиш с нектарини, но ми се искаше да пробвам нещо по-различно. Този път в тестото сложих и парченца плод и пюре. Получи се много лек и ароматен сладкиш, а глазурата му добавя разкош и наслада не само за небцето, но и за окото.



Необходими продукти:

- за сладкиша:
3 яйца
1 1/4 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. олио
1 1/2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. канела
1 ч. л. бакпулвер
2 ч. ч. нарязани на кубчета праскови
1 ч. ч. праскови на пюре

- за глазурата:
1/3 ч. ч. праскови на пюре
1/3 ч. ч. захар
1 с. л. масло
1 ванилия
3/4 ч. л. канела

ядки пекан или орехи за декорация


В купа разбиваме яйцата и захарта. Добавяме олиото и пюрето от праскови. След като всичко е добре разбъркано добавяме бакпулвера, канелата и постепенно брашното. Накрая, когато тестото е готово сипваме и парченцата плод и разбъркваме с лъжица добре. Изсипваме в намаслена форма и печем в предварително загрята на 160 градуса фурна. Когато сладкишът е готов изсипваме в малък съд всички съставки за глазурата, без ванилията и слагаме на котлон докато сместа заври. Поливаме сладкиша с глазурата и украсяваме с ядки и/или парченца плод.

Няма коментари:

Публикуване на коментар