Страници

Pages

30 юли 2014 г.

Хляб с овесени ядки, лимец и мед

Снощи си спретнахме една вечер на хляба вкъщи. Моят мъж все ме хвали пред гости какъв вкусен хляб знам да правя. Но освен питката с белтъци, която пека по традиция, реших да направя и нещо ново. Отдавна си бях намислила да пека такъв хляб, но покрай малкото човече у дома нямам много време да се вихря из кухнята. И така, реших освен уханната питка да забъркам и нещо "здравословно". Нали напоследък всички са полудели да се хранят здравословно, та да сме и ние в крак с модата. Все пак здравословно не означава безвкусно. Хлябът, който направих има три от най-често предпочитаните съставки при диетично хранене - пълнозърнесто брашно, овесени ядки и мед. Получи се хляб с хрупкава коричка, много мек и леко влажен.





Необходими продукти:

1/2 ч. ч. овесени ядки
1/2 ч. ч. овесено брашно
2 ч. ч. лимецово брашно
2 ч. ч. бяло брашно
1 яйце
50 г разтопено масло
2 с. л. течен мед
1 с. л. сол
1 1/3 топло мляко
1 пакетче бакпулвер

В купа смесваме сухите съставки добре. Правим кладенче и добавяме маслото и меда. В отделна купа разбиваме заедно млякото и яйцето и добавяме при останалите продукти. Месим меко тесто, което оформяме на топка и правим няколко разреза отгоре. Намазваме с малко мляко и поръсваме с овесени ядки. Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар