Страници

Pages

27 февруари 2014 г.

Хамин / чунт / чолент

Това ястие е известно с няколко имена, както е известно и с много вариации на рецептата. Хамин е традиционно еврейско ястие, което се приготвя за шабат. Приготвя се в петък вечер, като се оставя да се готви цяла нощ. Може да се приготви в тенджера във фурната, в гювеч или в уред за бавно готвене. Тук ще представя рецептата, по която се готви в семейството на моя мъж, но като цяло вариациите са безкрайни, като дори може да се приготви и вегетарианска версия. Хаминът (или чунтът) не изглежда особено привлекателно, но гарантирам, че вкусът е чудесен.


26 февруари 2014 г.

Бисквити с орехи

Имало едно време... Или как започна всичко. Това е първата рецепта, която изпълних сама. Дори не помня на колко години бях, но е било някъде около преди 15 години. Използвах момента, че мама е на работа и забърках любимите бисквитки.


23 февруари 2014 г.

Коприва с гъби

Това топло време докара пролетното настроение и в кухнята. Напоследък ме е хванала "зелената" вълна, а пролетта тепърва ще започва. :) Идеята за това леко ястие (у нас гарнитура) ми даде приятелка и горещо го препоръчвам на всички, които обичат "треви" в чинията. 


19 февруари 2014 г.

Ньоки със спанак

Това е едно прекрасно ястие, подходящо както за лека вечеря, така и за посрещане на гости. Проготвянето му е много лесно, макар на пръв поглед да не изглежда така.


12 февруари 2014 г.

Тарта с аспержи

Отдавна не бях се наслаждавала толкова много на храна... Затова трябва да споделя възможно най-бързо, за да може и вие да пробвате. Идеята не е моя, а си "плагиатствах" от едно кулинарно предаване (някое от тези с Джейми Оливър) и честно да си призная, не самото ястие, а идеята да готвя аспержи ме изкуши. Като цяло запазих оригиналната рецепта, но промених една от съставките.


9 февруари 2014 г.

Традиционна кус кус супа

Опитах това ястие за първи път в Израел. От тогава всеки път като приготвям кус кус се сещам за него. След дълго търсене на рецепта се оказа, че това е вегетарианският вариант на традиционна мароканска супа, която се сервира с кус кус. Приготвянето се оказа изключително лесно и бързо, което автоматично я прави моя любима рецепта. Супата е простичка, непретенциозна и не изисква особени кулинарни умения.


8 февруари 2014 г.

Суши

Суши предизвиква противоречиви реакции от хората - от обожание до пълно отричане. Истината е, че може да се направи според всеки вкус и предпочитания - със сурова риба, с маринована риба, само със зеленчуци, с месо, дори с шоколад и плодове. В къщи е особено любимо за вечеря и стана традиция поне веднъж месечно да се глезим със суши. Мога да кажа, че основното при приготвянето му е варенето на ориза. Всичко останало е игра на вкусови предпочитания.