Страници

Pages

27 февруари 2014 г.

Хамин / чунт / чолент

Това ястие е известно с няколко имена, както е известно и с много вариации на рецептата. Хамин е традиционно еврейско ястие, което се приготвя за шабат. Приготвя се в петък вечер, като се оставя да се готви цяла нощ. Може да се приготви в тенджера във фурната, в гювеч или в уред за бавно готвене. Тук ще представя рецептата, по която се готви в семейството на моя мъж, но като цяло вариациите са безкрайни, като дори може да се приготви и вегетарианска версия. Хаминът (или чунтът) не изглежда особено привлекателно, но гарантирам, че вкусът е чудесен.



Необходими продукти:

1/2 кг телешко месо
1 кг телешки джолан
2 ч. ч. боб накиснат предварително във вода (може и да е микс бял и шарен боб и дори бакла)
1 ч. ч. жито
1 голяма глава лук
1 глава чесън
4 средни картофа
5-6 яйца
олио
сол
червен пипер
черен пипер
кишке* (по нашите географски ширини можем да пропуснем или да заменим с наденица по желание)

Загряваме олиото в тенджерата и запечатваме месото. Сваляме от котлона  и добавяме бобът, житото, обелената цяла глава лук, необелената глава чесън, разполовените картофи. Добавяме подправките на вкус, които предварително добре сме разтворили в купа с вода. Наливаме вода или бульон да покрие продуктите и оставяме на слаба температура да ври около час и половина. През това време сваряваме яйцата заедно с пакетче чай. След това местим тенджерата в предварително загряна на 150 градуса фурна, като слагаме и яйцата в тенджерата, както и кишкето (ако ползваме). Ако има нужда преди това добавяме още вода. Оставяме за  час така и след това намаляме температурата на 100 градуса. Оставяме така цяла нощ. Сутринта проверяваме дали водата е извряла и ако е така спираме готвенето, ако не е оставяме да се готви така още. 

*Кишке е нещо като наденица пълна с брашно, лук, месо и подправки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар