Страници

Pages

22 февруари 2015 г.

Домашен хляб със суроватка

Тези дни се сдобих с малко истинско прясно мляко и реших да направя сирене. От сиренето обаче се отдели доста суроватка и нали не обичам да изхвърлям храна, особено когато си говорим за истински продукти, реших да я оползотворя. С част от отделилата се суроватка замесих хляб. Наистина е малко по-различен от този месен с вода. Този е по-ароматен и според майка ми има много лека кисела жилка. Аз не я усетих, но явно е до вкусови рецептори. На мен лично този хляб много ми допадна. Има хубава мека, но и хрупкава коричка, а вътрешността му е с шупли. Точно като селски хляб.



Необходиим продукти:

3 ч. ч. брашно
1 1/2 ч. ч. суроватка
1 1/2 ч. л. сол
1 1/2 ч. л. суха мая



Начин на приготвяне:


1. В голяма купа смесваме добре брашното. солта и маята. Към брашното изсипваме суроватката и омесваме тестото.

2. Завиваме купата с кърпа и оставяме тестото да удвои размера си.

3. Прехвърляме тестото в тава и отново завиваме и оставяме за 30 - 40 минути.

4. Слагаме хлябът в студена фурна и печем на 160 градуса до готовност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар