Отдавна ми се въртят в главата едни канелени рулца и все не стигах до тях. Изглеждат толкова примамливо по снимките, а и ароматът на канела е толкова изкушаващ точно в този сезон. Някак си сгряващо ми действа. Зимата никак не ми е любим сезон. Не обичам да ми е студено и затова си седя повече в къщи на топло. Уютно ми е. Седя си, гледам си снега през прозореца, а в същото време ми е топло и приятно. А когато тази картина е допълнена с нещо току що изпечено, изпълващо с аромата си дома ми, просто е идеално.
И така, идеята за канелените рулца си отлежаваше, докато един ден не попаднах на тази рецепта в един от любимите ми американски блогове (в случая Sally's Baking Addiction). Веднага отиде в списъка с "Трябва да се направи". Днес му дойде момента. Направих, разбира се, малки промени според моя вкус.
Рулото се получи уникално. Смесицата от аромат на масло, ванили и канела е просто умопомрачителна. Подходящо е както за закуска, така и за следобедното кафе. Наистина много добро. Прави се изключително лесно. Тестото се замесва бързо, втасва бързо и се работи много лесно с него. Така че, запрятайте ръкави, зареждайте точилките и бъркалките и атакувайте кухнята.
Рулото се получи уникално. Смесицата от аромат на масло, ванили и канела е просто умопомрачителна. Подходящо е както за закуска, така и за следобедното кафе. Наистина много добро. Прави се изключително лесно. Тестото се замесва бързо, втасва бързо и се работи много лесно с него. Така че, запрятайте ръкави, зареждайте точилките и бъркалките и атакувайте кухнята.
Необходими продукти:
- за тестото:
2 и 3/4 ч. ч. бяло брашно
3 с. л. захар
1 ч. л. сол
1 пакетче суха мая
3/4 ч. ч. прясно мляко
45 г масло
1 яйце
- за пълнежа:
45 г меко масло
4 с. л. захар
1 и 1/2 с. л. канела
1 ванилия
- за глазурата:
1 ч. ч. пудра захар
3 - 4 с. л. прясно мляко
1 с. л. течен мед
1/2 ампула екстракт ванилия с масло
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа смесваме брашното, захарта, солта и маята. В чаена чаша смесваме маслото и прясното мляко и нагряваме докато маслото се разтопи, а млякото е приятно топло. Изсипваме при брашното, добавяме яйцето и омесваме меко тесто, което оставяме да удвои размера си.
2. В отделен съд смесваме захарта, канелата и ванилията и разбъркваме добре.
3. След като тестото втаса го разточваме върху набрашнена повърхност на правоъгълник с размер 30 х 40 сантиметра. Намазваме го с масло и го поръсваме с канелената захар. Минаваме с точилката върху захарта, за да полепне добре по тестото. Нарязваме тестото на 6 ленти с дебелина 5 см.
4. В намазнена тавичка започваме да увиваме рулото. Вземаме една от лентите, завиваме я на охлювче и я поставяме в средата на тавата. Следващата лента започваме да увиваме около охлювчета като започваме от където е свършила предишната лента. И процедираме така докато сложим всички ленти в тавата. Процедурата е същата като при витата баница.
5. Оставяме тавата завита докато тестото удвои размера си.
6. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса. Може да покрием неплътно тавата с фолио, за да предотвратим прекалено препичане отгоре.
7. Готовото руло вадим и оставяме да изстине 10 - 15 минути. Като през това време си приготвяме глазурата като смесим добре всички продукти. Напръскваме рулото отгоре и сервираме докато е още топло.
Кети, рулото е чудесно. Правила съм подобно и съм сигурна колко вкусно е твоето. Няма да е точно днес, но със сигурност в близките дни ще го направя!! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отзива! Ще се радвам да пишеш и след като го пробваш. :)
ИзтриванеКети, стана чудесно, определено ще го правя отново!! Благодаря ти за споделената рецепта, ето как изглежда моето, следващия път ще се постарая повече :)
Изтриванеhttp://kulinarnaavantura.blogspot.com/2015/01/blog-post_23.html
Станало е прекрасно! И огромно благодаря, че ми се довери и че сподели рецептата ми :)
Изтриване