Страници

Pages

14 септември 2013 г.

Shakshuka

I spent last ten days in Israel and the fast dinner today is inspired by the Israeli culinary. They eat Shakshuka as brunch, lunch or dinner. Really any time. If we translate the name it is similar to the Bulgarian "Mish Mash" equal to the English scramble. It is mixture of tomatoes, onion, peppers and eggs. The origin of this recipe is from the north Africa - Libya, Tunisia and Morocco. Usually Shakshuka is cooked in iron skillet with fresh tomatoes and it is really spicy. And there it is what you will need for 4 servings.


Шакшука

Десетте дни прекарани в Израел си оказват влияние и днешната бърза вечеря е едно ястие, което там обикновено се яде, както като късна закуска, така и за обяд или вечеря. Ако трябва да преведем името, може би най-близкото наименование би било миш-маш. То си и прилича на миш-маш, само че базата на ястието са доматите. Всъщност оригиналната рецепта идва от района на северна Африка и по-специално от района на Либия, Тунис и Мароко. Шакшука се приготвя в дълбок тиган, за предпочитане с пресни домати и е доста пикантно. За 4 порции ще са ви нужни:


13 септември 2013 г.

Salmon with spaghetti and mushrooms

Long time I had thoughts what to be my first post here. I was in Israel not long ago and I thought maybe something from their culture and cuisine, or something about one of my favorite restaurants there. I had doubt between something traditional, related with the Jewish new year like Gefilte fish or traditional dessert for the holiday. After I decided to share with you about one of those "secret" places, like the "restaurant" in Yafo with THE BEST humus, or about the shuarma in Haifa, or about the amazing knafe in Nazareth... But today, after I saw and tasted the result from the quickly cooked dinner, I decided I must share it with you. The cooking time of this yummy dish was literally 40 minutes. So, the ingredients for 4 servings are:


Сьомга със спагети с гъби

Дълго мислих каква да е първата ми публикация тук. Повлияна от неотдавнашния ми престой в Израел мислех да е за нещо свързано с тяхната култура и кухня или за някое от любимите ми заведения там. Колебах се между това да ви представя нещо традиционно, свързано с наскоро отминалата еврейска нова година, като гефилте фиш или традиционен сладкиш за празника. После реших, че трябва да ви споделя за едно от онези „тайни“ места, като „ресторанта“ в Яфо с най-вкусния хумус, или за дюнера в Хайфа, или пък за невероятното кнафе в Назарет... Но днес след като видях и вкусих резултата от набързо приготвената вечеря, реших че трябва да го споделя. Приготвянето на тази вкусотия ми отне буквално 40 минути. И така, необходимите продукти за 4 порции са: