18 декември 2014 г.

Щолен

И вторият ми опит с щолен беше успешен. Дори мога да кажа много успешен. Този път заложих на класиката с бяло брашно. От дозата направих 2 щолена като единия прибрах, както си му е редът, във фолио и найлонов плик, а другия беше за консумация веднага. Казвам ви, и да не го изчакате няколко дни или седмици изобщо няма да сбъркате. Може спокойно да си го приготвите в деня на консумация. Той и без друго си е ароматен и гарантирам е по-вкусен от този в магазина.


17 декември 2014 г.

Латкес

Латкес е традиционно еврейско ястие за Ханука. Наподобява картофени кюфтета, но само на вид. Латкес се прави от настъргани картофи, лук и яйца. Пържат се и се поднасят топли със захар или ябълков сос. Приготвянето им е много лесно, но за традиционалистите в кухнята това съчетание на пържен картоф със захар може и да не се понрави. Въпреки това, аз съм на мнение, че човек трябва да пробва от всичко.

Да си призная честно бях много скептично настроена именно спрямо идеята да поръся пържената картофена палачинка (да, наричат ги картофени палачинки) със захар. Що за извратен вкус трябва да имаш, за да направиш нещо подобно. Това бяха коментарите ми преди няколко дни. Понеже държа в къщи да се спазват традициите и на двете религии, се старая на трапезата да не ни липсват традиционни ястия. Мъжът ми отговаря за техните ритуали. Та, говорехме си за въпросните латкес или левивот и ми сподели, че се ядат като се поръсят със захар. Реакцията си споменах в по-горните редове. Странни ястия имат тези хора! След гефилте фиш, която в оригинала си също е сладко ястие, сега и това! Слава богу, този път вкусът ми се понрави и дори трябва да ви кажа, че ако трябва да ги ядете без захар или сос няма да ви харесат. Е, последваха подигравки по мой адрес естествено :) Мъжът ми има още един повод да каже, че е бил прав.

А ето и как да си направите това ястие.


16 декември 2014 г.

Суфганиот (понички за Ханука)

Днес започва един от най-големите еврейски празници - Ханука. 


Това е празникът на светлината. Празнува се осем дни. Всеки ден се палят свещи върху свещник наречен ханукия, който има 9 гнезда за свещи. Първият ден се палят две свещи, като първо се пали тази по средата, а след това първата свещ от дясно на ляво. Всеки следващ ден се добавя още една свещ, докато на осмия ден се запалят всички свещи.

15 декември 2014 г.

Пияни бонбони с марципан

Днес си имаме малък празник в къщи. Малкото ми момиче става на 6 месеца. Толкова са малко и толкова много тези 180 дни. Когато се роди си мислих, че това е толкова много време, докато порастне и укрепне достатъчно да сяда, да почна да й давам храна, да почне да си играе сама и т. н. И когато мина това време ми се струва сякаш вчера се роди и я гушнах за първи път. Пожелавам й да е все така здрава и безгрижно да си расте с усмивка на лицето. Да ни радва и все така да ни сгрява сърцата с усмивката си сутрин. А вие се почерпете за нейно здраве!



14 декември 2014 г.

Шоколадови бисквити с портокал

Коледа съвсем наближи. Температурите навън са си съвсем зимни, а и пейзажът през моят прозорец си е съвсем зимен от няколко дни. На Витоша има сняг и грозната кафяво-сива картина се смени с красиво побеляла планина. И някак си зимата я свързвам с портокалите, миризмата на прясно обелени портокалови кори. И неусетно се връщат спомените на зимните за зимните дни при баба и дядо на село. Горящата печка на дърва. И ароматът от портокаловите кори върху горещата печка. Къкрещата манджа в тенджерата, баницата във фурната... Май много се замечтах. Но ароматът на тези бисквитки ме върна там в безгрижното ми детство. Надявам се и на вас да донесат приятни мигове.


8 декември 2014 г.

Коледно дърво от меденки

Правенето на коледна къщичка е традиция в някои страни. Това не е трудно начинание, но не е и особено лесно и обикновено се срещат трудности в сглобяването. Правенето обаче на коледно дърво от бисквитки с форма на звездички е изключително лесно и е буквално детска игра. Това е чудесно занимание по празниците за деца и възрастни. Ето и как да си направим такова дръвче.


7 декември 2014 г.

Меденки

Едно от нещата, които традиционно присъстват на българската трапеза по Коледа са меденките. Рецепти, разбира се, много. Аз обаче все не бях доволна от резултата. Накрая просто направих своя. В началото за малко да се откажа, тъй като тестото стана леко ронливо и имах сериозни притеснения, че няма да става за разточване. Притесненията се оказаха излишни. Тестото се разточи добре, фигурките се режеха много добре и не се разваляха и най-важното имам одобрението на мама. Каза "Това тесто е сполучливо" :) А ето ги и меденките на Кети.




Ароматна ципура

Вчера беше Никулден и по традиция у нас има риба. Признавам си, шаранът не ми е любим. Затова сме на различна риба всяка година. Тази година заложих на сигурното и познатото, но на нова рецепта. Обикновено ципурата я правя в сол, но сол в къщи нямаше и импровизирах. Получи се много ароматна и месото не беше като сварено, както обикновено се случва, когато пека рибата във фурна. Ето и как я приготвих.


5 декември 2014 г.

Рецепти за риба, а защо не и за Никулден

Ден преди един от големите християнски празници Никулден всеки се замисля какво ще сложи на празничната маса. По традиция на българската трапеза присъства пълнен шаран, а в много случаи просто пържен шаран. 

Приготвяне на пълнен шаран обаче от части е трудоемко и времеемко. На съвременната домакиня все по-често й липсва време да седи в кухнята, а и аз смятам че не там й е мястото на жената в днешно време. Не смятам, че трябва да се прекарват часове в подготовка и готвене на вечерята. Една работеща жена определено не си мечтае да се прибере уморена от работа, за да продължи да работи в кухнята още няколко часа. Затова в този пост съм събрала няколко рецепти с риба, които са бързи и лесни за приготвяне. Традицията да има риба на масата ще бъде спазена и гарантирам ще бъде също толкова, ако не и по-вкусно.

На българския пазар се намира все по-разнообразна риба. В големите магазини рибата е прясна и изчистена, така че това е още едно удобство. Едни от най-популярните, достъпни ценово и лесни за намиране риби на нашия пазар са сьомгата, пъстървата, лаврака и ципурата.

Сьомгата е наистина много вкусна и полезна риба. Приготвянето й е лесно и предвид това, че в магазините се предлага във вариант на котлети, филе (с кожа и без) и рагу вариантите са много. Вече писах, че е изключително полезна. Това се дължи на високото съдържание на омега 3 мастни киселини, както и на това че е бедна на калории. Подходяща е за консумация както от хора на диета, така и от деца и възрастни. В къщи сьомга присъства в менюто  ни поне веднъж седмично. 

В повечето случаи я приготвям на фурна в лимонов сок по ето тази рецепта "Сьомга със спагети с гъби". За гарнитура може да направите и картофена салата или пюре. Или пък просто да заложите на свежа салата.

Сьомга със спагети с гъби
Друго което може да приготвите със сьомга за празника е сьомга с аспержи в бутер тесто. Това ястие е наистина празнично и може да впечатлите семейството и дори гости с него. Приготвя се за около 40 минути и гарантирам ще си оближете пръстите.

Сьомга с аспержи в бутер тесто

Сьомгата също е подходяща и за супи. Чудесна е както за традиционна рибена чорба, така и за крем супи. Ние обичаме тази крем супа със сьомга.

Крем супа със сьомга


Друга популярна и наистина достъпна риба е пъстървата. Пъстървата също е една от рибите, които е добре да включваме често в менюто си. Подобно на сьомгата месото й е изключително полезно  заради високото съдържание на омега 3 мастни киселини. 

Най-често в къщи я приготвям задушена във фурната с доматен сос и бира. А ако имате и топъл хляб, за да топите соса... Мммммммм!!! Рецептата за пъстърва с бира и доматен сос.

Пъстърва с бира и доматен сос

Ако обаче искате да пробвате нещо различно с тази риба си направете мариновано филе от пъстърва с картофена салата и дресинг с шафран. С това просто ще уцелите в десятката, ако ще посрещате гости.

Мариновано филе от пъстърва с картофена салата с дресинг с шафран


Ципурата и лавракът са също много популярни. Месото им е плътно и много вкусно. Тях аз предпочитам да приготвям с сол. Предимството на този начин на готвене на риба е, че в къщи не се разнася миризма на готвеща се риба. Месото остава сочно и винаги е точно осолено. Как да си приготвите лаврак или ципура в сол вижте тук.

Ципура / лаврак в сол

Ципура в сол

И накрая нещо традиционно за японската кухня - Сушито. Ако съвсем искате да избягате от готвенето на риба, просто си направете суши. Вижте как тук.

Суши

4 декември 2014 г.

Сьомга с аспержи в бутер тесто

Сьомгата определено ни е една от любимите риби. Лесно се приготвя и винаги е вкусна. Само трябва да се внимава да не се изсуши, но като цяло търпи всякакви вариации - печена, пържена, варена в супа, на пара и дори сурова в сушито. Хубаво е да се консумира веднъж седмично, защото е богата на омега 3 мастни киселини и протеини, като в същото време е с ниско съдържание на наситени мазнини и бедна на калории. В този ред на мисли е подходяща за консумация от хора на диета, бременни, кърмачки, деца и възрастни хора. Намира се лесно на пазара и почти винаги може да се намери прясна охладена сьомга на котлети, филе с кожа или без, както и рагу (подходящо за супи). В настоящата рецепта използвам филе без кожа. Обикновено в магазините се предлага  филе с кожа. Тя се маха много лесно с остър нож и малко търпение. И така ето една интересна вариация на тема сьомга, подходяща за предстоящия празник Никулден.


Крем супа със сьомга

Наближава Никулден и традиционно на трапезата ни присъства риба. Традицията повелява да се поднася риба, която е покрита с люспи и най-често това е пълнен шаран. Сьомгата обаче доби популярност напоследък и ако сте решили тази година да разнообразите с рибата ви предлагам една рецепта за супа със сьомга. Различна е от традиционната рибена супа, но е също толкова вкусна и ароматна.



1 декември 2014 г.

Сладкиш с халва и шоколад

Обичам да си правя експерименти, когато пека. Обичам да изпробвам нови рецепти, нетипични за нашата кухня и трябва да ви кажа, че много изпускаме. До преди 2 години не бях си и помисляла да сложа халва в сладкиш. Обаче, оказва се, е много вкусно. Като искам да уточня, че тук става въпрос за сусамова халва. Тя има по-различен вкус от този на слънчогледовата халва, с който сме свикнали.

Изпробвах тази рецепта преди 2 години. Открих я в една книга с рецепти от еврейската кухня. Внесох известни промени, предвид това, че някои от продуктите не се намират на нашия пазар.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...