27 ноември 2014 г.

Щолен с брашно от лимец

Тази година за Коледа реших да приготвя щолен. Е, точно този няма да издържи до тогава и ще забъркам още един тези дни, за да може да поседи известно време в шкафа и да си поеме всички аромати до празника. По принцип щоленът се приготвя до 40 дни преди Коледа и се съхранява увит в алуминиево фолио затворен в найлонов плик или кутия. Прави се, за да може тестото да поеме добре всички аромати, които са в него - на канела, джинджифил, кардамон, захарни плодове, ром, бадеми. Престоявайки всички тези аромати се смесват, за да се получи една експлозия на вкусове в навечерието на празника. Чакането определено си заслужава.

Та, тази година реших да си приготвя щолен сама, не да си купувам готов от магазина. Тук преимуществата са много - слагам в тестото каквито сушени плодове предпочитаме в къщи, любимите ни подправки, хубаво масло, яйцата не са на прах, а истински, ползвам предпочитано от мен брашно или микс от брашна. И разбира се, не на последно място - не съдържа консерванти и разните му там "Е" добавки.

Дълго се рових в интернет и прочетох десетки рецепти за щолен (повярвайте списъкът е безкраен). Не се спрях на нито една и затова направих своя. Реших да смеся бялото брашно с такова от лимец и се получи наистина добре. Но ако нямате или не обичате лимец, просто сменете брашното от лимец с друго или използвайте само бяло. И така,  ето я и рецептата.


23 ноември 2014 г.

Захаросани портокалови корички

Коледа наближава. По улиците и магазините вече се радваме на коледна украса, палят се лампичките на коледните елхи и някак си всичко си води към подготовка за предстоящите празници. В къщи вече изпробвам  рецепти за коледни сладкиши и бисквитки, а в тях често присъстват захаросани плодове и цитрусови корички. На пазара не е много лесно да намерим, а и често не са това което очакваме да бъдат. Затова реших да си направя сама и повярвайте ще продължа да го правя. Резултатът не само е по-добър, но и е по-евтино. От корите на 2 портокала излиза доста прилично количество готови корички, а и не отнема много време за направата им. Рецептата е една (т. е. няма нищо авторско в нея) и следвайки я можете да направите и захаросани лимонови корички или парченца джинджифил. Ето и как се правят.


22 ноември 2014 г.

Мачкана баница с майонеза и пиле

Често се случва да имам сварено пилешко месо и понеже не е най-любимата храна се чудя какво да го правя. Даже котката не иска да го яде, а мразя да изхвърлям храна. Част от него отива в тенджерата и се изяжда на пилешка супа, но другото все няма какво да го правя. Та затова се случва да правя баница с пиле. До тук добре, но за известно време трябва да се ограничавам с приема на кисело и прясно мляко (освен ако не е в тесто) и варианта с баницата за малко да отпадне. Но се сетих, че съм правила баница с майонеза и реших да заместя киселото мляко с майонеза. Вярно, доста по-калорично е, но оказва се майонезата е доста добър заместител на киселото мляко в този случай. А ето и самата рецепта.


21 ноември 2014 г.

Коледни медени кексчета

Наближават празниците и в къщи тече трескава подготовка. Всъщност в къщи освен нашите християнски празници празнуваме и еврейските празници, тъй като мъжът ми е от Израел. В този ред на мисли в момента освен за коледните празници се подготвяме и за Ханука. Два от най-големите и светли празници и за двете религии предстоят и трябва да се подготвим подобаващо. Затова започнах рано тази година с подбора на рецептите. В настоящата публикация ще ви предстява рецепта за кексчета и как да им направим коледна украса. Сигурна съм, че децата (а и не само те) ще се влюбят в тях.


20 ноември 2014 г.

Меден сладкиш

Наричам този сладкиш "меденка в тава". Той е изключително ароматен, мек и сочен. Като всички печива с мед той става по-вкусен с всеки изминал ден. Ароматът става по-силен и наситен. Според авторът на рецептата (Далия Зархия), сладкишът трябва да престои 7 дни преди да бъде консумиран, но честно да ви кажа, няма кой да го чака толкова време. И въпреки това оставете си малко за след 2 - 3 дни и ще усетите огромна разлика.


18 ноември 2014 г.

Пастицио

Ежедневно изпадам в дилемата "Какво ще ядем за вечеря?". Веднъж седмично ядем спагети с кайма и доматен сос (нещо като традиция ни е), но този път реших да разнообразя. Изрових една готварска книга с гръцки рецепти и се спрях на рецептата за пастицио. Е, не го направих точно според рецептата. Добавих малко подправки според нашия вкус и се получи много добре. 

Името на това ястие произлиза от италиански и означава "смесица". Ястието е популярно в цялото средиземноморие и най-вече в Гърция и Кипър. Гръцката версия на ястието се състои от 3 пласта - най-отдолу макарони, по средата плънка от месо и най-отгоре сос Бешамел или Бешамел със сирене.

Рецептата се изпълнява на няколко етапа - сваряване на макароните, приготвяне на плънката, приготвяне на соса, сглобяване и запичане. Честно казано си е голяма играчка, цапат се много съдове, но пък не отнема много време, така че не се плашете.

Картофи с горчица и шафран


10 ноември 2014 г.

Мусака

Кой не обича мусака? Тя е едно от най-обичаните ястия на българската трапеза. Децата я обичат, мъжете също... Но тази рецепта, или поне изпълнението й, е малко по-различна. Това е първото ястие, което сготвих сама. С малко помощ от чичо ми. Чичо беше главен готвач и помня как една вечер ни беше на гости. Майка ми попита какво искам за вечеря и аз отговорих без да се замислям, че искам мусака. Тя не беше особено въодушевена от моето желание,  предвид че според традиционния начин на приготвяне продуктите се запържват (а на мен ми беше забранено известно време да ям пържено). Тогава чичо ми се намеси, дръпна ме и каза "Аз сега ще ти кажа как ще я направим." :) От тогава в къщи мусаката се готви по този начин - без запържване на лука и каймата предварително. Малко по-здравословно.


Крем супа от сладки картофи

Сладките картофи са известни още като батати. Те не са особено популярни в България, но пък са с добри вкусови качества. Консумират се като другите картофи - варени, печени или пържени. На вкус са доста по-сладки заради високото им съдържание на захари - 24 до 28 %. 

На мен лично най-много ми харесват именно на крем супа.


8 ноември 2014 г.

Тарт с цвекло

Всеки ден съм изправена пред една и съща дилема "Какво да сготвя за вечеря?". В търсене на идеи и рецепти се разрових из книгите, които съм си купила и събират прах по рафтовете в кухнята ми. Така попаднах на една рецепта, която изглеждаше интересна и най-важното бърза за приготвяне. Няма да ви лъжа - не обичам да седя в кухнята, въпреки че водя блог за приготвяне на храна. Ако се загледате ще установите, че 90 % от рецептите публикувани тук са именно за лесни и бързи ястия. Готвя най-вече вечер и нямам сили да се цапам по 2-3 часа, но и не съм привърженик на уредите за бързо готвене. Затова вариантът ми е само един - бързи рецепти или такива, които не изискват постоянното ми присъствие в кухнята. И така попаднах на тази рецепта, която разбира се попромених мъничко според това което имах в хладилника и нашите вкусови предпочитания. В крайна сметка се получи нещо нестандартно, но много добре балансирано като вкус. Соленият вкус на бутер тестото чудесно се балансираше със сладостта на цвеклото. И така ето рецептата.


5 ноември 2014 г.

Калабрийски сладкиш с орехи

Днес сутринта си отворих фейсбук профила и първото нещо, което видях бе тази рецепта публикувана от Food52. Не можах да изтърпя и при първа възможност (само след 2 часа) го забърках и опекох. Определено не съжалявам! Интересното при този сладкиш е, че няма набухватели и брашно и има само 4 съставки.Става много бързо и е чудесен за бърз десерт за гости.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...